Träningstips – För dig som vill få en bättre idrottsupplevelse

Det spelar ingen roll om du är en erfaren idrottare eller nybörjare, det finns alltid nya saker att lära sig och inspireras av.

Läs Mer

Träningstips - löpning

Kroppen har en förmåga att anpassa sig till de fysiska belastningarna vi utsätter den för. Detta betyder att alla kan forma sin träning efter hur bra personen vill bli. Vill du bli en bra löpare kommer nu information om hur du ska tänka för att bli en bra och erfaren löpare.

4 tips för en bättre löpning

1

Öka löpträningen till tre pass i veckan

Genom att träna löpning varannan dag skapas en bra balans mellan träningsbelastning och återhämtning. På träningsdagarna kan du köra ett relativt långt och intensivt pass utan att riskera överbelastning då kroppen alltid har en vilodag dagen efter.

2

Lägg in ett långpass

Löpträning handlar mycket om att öka uthållningsförmågan. Ett av veckans tre pass bör därför vara ett långpass. Prioritera tiden före tempot under detta passet då det är viktigt att vänja kroppen med belastning under en längre period. Sänk då hellre farten.

3

Träna backlöpning

En backträning i veckan är bra om du vill öka löpsteget men också konditionen och styrkan. Det finns olika varianter, antingen kör du en kort och brant backe med full fart under kort sträcka, eller en längre och mindre brant backe och kör under en längre sträcka.

4

Lägga in en tempoträning

Ett exempel på en tempoträning kan vara att köra 3–5 x 1000 meter (beroende på erfarenhet) i snabbt tempo. Här jobbar du mycket med mjölksyra och snabbt tempo under en kortare sträcka.

Träningstips – Styrketräning

Oavsett om du vill bygga starkare muskler eller gå ner i vikt är styrketräning nyckeln till framgång. Det är idag en djungel av tips, program och artiklar på nätet som handlar om just styrketräning. Är du nybörjare inom området är det viktigt att du tar till dig tips och råd om hur du ska träna och är du mer erfaren finns det alltid tips och idéer för utvecklande övningar.

Varför styrketräning? – Tre anledningar varför styrketräning är bra

1. Du bygger upp kroppen för att klara vardagens fysiska aktiviteter

Genom att bygga muskler och anstränga kroppen fysiskt förebygger du belastningsskador och andra typer av skador.

2. Du ökar förbränningen

Med hårt arbete på gymmet kombinerat med att du äter rätt kan skapa det underverk du vill att kroppen ska ha. Om du ökar din muskelmassa genom styrketräning ökar förbränningen under hela dagen. Detta då du hela tiden under fysiskt ansträngande aktivitet minskar energikrävande massa så som fettmassa.

3. Du sover bättre och får mängder med mer energi

Har du en kropp som används och får jobba fysiskt slappnar faktiskt av lättare. Detta bidrar till en bättre sömn men också har en positiv effekt på dina vakna timmar.

Styrketräning för nybörjare eller avancerad styrketräning? – Sats hjälper dig vidare

Nedan kan ni gå vidare till Sats träningsprogram för nybörjare, medel eller avancerad träning.

Träning med hjälp av mål

Skapa en målbild - Vad är dina mål inom träningen?

Genom att ha mål i träningen blir du mer motiverad och fokuserad. Ett tips kan vara att ha ett långsiktigt mål som kan vara att exempelvis springa milen under en timma. Medan du kan ha ett eller flera kortsiktiga mål som kan vara att köra X antal pass i veckan eller något du kan nå en vecka fram.

Periodisera dina mål

Kolla på dina uppsatta mål och lägg därefter upp en träningsplan och träningsprogram för hur du ska träna. Skapa därefter en träningsrutin att följa för att vänja kroppen. Detta kan exempelvis vara att träna vid samma tidpunkt på dagen, äta innan/efter och hur mycket vätska du intar.